Współpracujemy z ludźmi, dla których przygoda kulinarna to niekończące się wyzwanie. Są wśród nich kucharze, blogerzy, pasjonaci, restauratorzy… wszyscy Ci, którzy chcą dzielić się z innymi swoim doświadczeniem.

 BŁAŻEJ ŚWIATŁY

Szefuje w kuchni od ponad 8 lat, współzałożyciel Studia Bataty. Gotowanie to dla niego nie tylko sposób na życie ale i pasja. Na co dzień pracuje w jednej ze szczecińskich restauracji, gdzie specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej. Swoją wiedzę kulinarną pogłębia poprzez liczne podróże, z których przywozi pomysły na nowe przepisy kuchni światowej. Hobby – oczywiście narty.

1

 KRZYSZTOF MARCINIAK

Dokładny i twórczy Szef Kuchni. Zawodowo prowadzi warsztaty, pokazy i szkolenia. Otwarty na nowe wyzwania. Bez przeszkód poddaje się kulinarnym namiętnościom. Stworzone przez niego potrawy to kulinarne arcydzieła, które dzięki własnoręcznie wykonanym dekoracjom zyskują niepowtarzalny charakter.  

new

MAGDALENA ŚWIATŁY

Współzałożycielka Studia Kulinarnego Bataty, prywatnie właścicielka pasiastego kota. Po wielu latach w korporacjach postanowiła zmienić swoje życie. Ambitnie i twórczo, zarządza Studiem starając się stworzyć miejsce przyjazne i pasjonujące. Towarzyszy mężowi w podróżny kulinarnej, poszerzając swoją wiedzę i umiejętności. W sytuacjach trudnych lub zaskakujących zawsze robi to samo – szybko znajduje rozwiązanie.

4 

 IWONA ZEIDLER

Blogerka kulinarna, pasjonatka dobrego jedzenia, podróży i fotografii. Uzależniona od pieczenia chleba na zakwasie. W swojej kuchni łączy tradycję z nowoczesnością. Lubi eksperymentować z lokalnymi, sezonowymi produktami oraz odbywać podróże widelcem po mapie. Uwielbia gotować, a jeszcze bardziej karmić.  O swoich poczynaniach w kuchni pisze na Smakowitym Blogu Kulinarnym (qchennewariacje.blogspot.com). Ceni kuchnię, która budzi chęć na dokładkę i wywołuje uśmiech satysfakcji.

monika-2

MONIKA JAROSZEK

Monika jest zakręcona na punkcie gotowania na co dzień: takiego z zapałem, z pełnym smakiem, a do tego zdrowo. W sezonie letnim współprowadzi rodzinny ośrodek wypoczynkowy Plaża Klub nad morzem w Dziwnowie. Wtedy głównie pracuje w restauracji i lodziarni, które powstały z rodzinnej pasji do gotowania i dobrego jedzenia. W poszukiwaniu równowagi pomiędzy bardzo intensywnym latem a spokojnym domowym gotowaniem zimą, wymyśliła projekt warsztatów kulinarnych: ugotuj ze mną a potem sam. Tworzy przepisy i fotografuje jedzenie, a publikując na blogu: www.gotowanie-odkuchni.blogspot.com, zachęca do codziennego, prostego i radosnego gotowania dla bliskich.

image

ESTERA BANASZAK

Z wykształcenia filozof- specjalista od komunikacji społecznej, z pasji piekarz, cukiernik. W kuchni bazuje na sezonowych i lokalnych produktach. Uwielbia osładzać życie najbliższych słodkościami wszelkiej maści. Ciasta, tarty, serniki, brownies nie mają przed Esterą tajemnic. Jej specjalnością są ciasteczka, które uwielbia dekorować tworząc z nich małe dzieła sztuki. Wyznaje zasadę, że odpowiednia prezentacja, opakowanie są równie ważne jak smak wypieku. Na Facebooku prowadzi fanpage „Słodycz”, gdzie prezentuje i sprzedaje ciasta, torty i słodkości, jakich nie znajdziecie w klasycznych cukierniach. Pieczenie to coś więcej niż pasja – to spełnienie.

foto manuela 2

MANUELA GOŁĄB

z wykształcenia socjolog i kulturoznawca z pasji kucharz. Została doceniona w programie „Masterchef” gdzie stanęła oko w oko z Magdą Gessler odbierając od niej fartuch Masterchef.  
Jej pasja do gotowania zrodziła się  podczas podróży po całym świecie gdzie poznawała regionalne kuchnie i tradycje. Każdy kraj który odwiedziła niósł za sobą nowe smaki, intrygujące połączenia i nieznane przyprawy. Dlatego przygotowane przeze nią potrawy są autentyczne, korzysta z oryginalnych sprawdzonych przeze siebie  przepisów oraz  tradycyjnych dla danej kuchni składników.

Alicja Rokicka21

ALICJA ROKICKA

Wegan Nerd to blog Alicji Rokickiej z Krakowa, ogłoszonego tytułem Kulinarnego Bloga Roku 2014 oraz Blogiem Roku 2015 przez 100 Best Poland Restaurants.
Wegan Nerd to blog wegański w 100% roślinny, czyli taki w którym nie znajdziecie przepisów z mięsem, rybami oraz nabiałem w tym mlekiem i innymi produktami odzwierzęcymi. Niebawem w księgarniach pojawi się jej pierwsza autorska książka kucharską. Prowadzi warsztaty kulinarne w całej Polsce.

13000614_1114057185317207_198049627_o-768x768

MARCIN MARCINIAK

Marcin Marciniak zawodowo szefuje w Restauracji Konstelacja, prowadzi również blog www.okiemkucharza.pl   Jego pasją jest kuchnia polska, którą podaje w restauracji w wersji fusion, kuchnia francuska i możliwości łączenia tych dwóch światów. Wraz z załogą Starej Rzeźni zajął II miejsce w konkursie Gęsina na św. Marcina oraz między innymi, wyróżnili się jako  najlepsza restauracja w Szczecinie w plebiscycie Restaurant Week.

1

 CARLOS FARIAS KUNZ

Argentyńczyk, od 2008 mieszka w Polsce. Posiada wieloletnie doświadczenie w kuchni śródziemnomorskiej i latynoamerykańskej, od lat gotuje również dla osób z alergiami, w tym z alergią na gluten. Kuchnia to jedna z jego pasji, oprócz tego uczy języka hiszpańskiego i maluje.
Z wykształcenia artysta plastyk, dbający o piękne wykończenie talerza i o harmonię wszystkich kulinarnych elementów. Współpracował z restauracjami w Argentynie, Hiszpanii i w Polsce. Pasjonat smaku i przekazywania swojej kulinarnej wiedzy.

good

TOMASZ GULIŃSKI

Kucharz z prozdrowotnym zacięciem. Właśnie na szeroko rozumiane zdrowie kładzie szczególny nacisk w swej pracy i na warsztatach kulinarnych. Od lat promuje kuchnie wegetariańską, wegańską, makrobiotyczną i witariańską. A żeby było szczególnie zdrowo i harmonijnie potrawy przygotowywane są metodą Pięciu Przemian. Na kursach chętnie dzieli się zebraną przez lata wiedzą i umiejętnościami. Pracę w kuchni traktuje nie zadaniowo i odtwórczo, lecz zabawowo i kreatywnie, tworząc wciąż na nowo i niepowtarzalnie kolejne potrawy. Współautor książeczki „Kuchnia Kreatywna”. Od lat dba o napełnianie brzuszków praktykujących jogę na wyjazdowych warsztatach. 

foto new

AGNIESZKA JASIŃSKA

Finalistka Hell`s Kitchen Polska. Miłośniczka zdrowej i smacznej kuchni, którą sama tworzy na co dzień w pracowniach kulinarnych. Ciągle w podróży wyszukuje nowe miejsca i smaki. Uważa, że sezonowe produkty i dobre składniki z jakich powstaje danie to gwarancja smacznej kuchni.  Zwolenniczka zdrowej kuchni bez białego cukru, chemii i dodatków smakowych. Właścicielka bloga kulinarnego www.kulinarnenawigacje.pl

zdjęcie new

KAROLINA ŻMIJEWSKA

 Autorka blogów kuchniabezglutenowa i tajlandiaodkuchni, absolwentka Akademii Kulinarnej w Bangkoku, pasjonatka kuchni Słowian, trenerka kulinarna. Zwiedza świat przez pryzmat kulinarnych okularów, a z każdego zakątka przywozi przepisy i inspiracje.