Projekt dla uczniów branżowych szkół I stopnia uczących się w zawodzie kucharz, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej oraz uczniów Technikum Żywienia i Technikum Hotelarstwa z terenu województwa zachodniopomorskiego oraz dla nauczycieli praktycznej nauki zawodu z SOSZW Pyrzyce.

 

W ramach projektu dla uczestników: posiłek w trakcie zajęć, odzież ochronna, ubezpieczenie NNW, zapewniony dojazd lub zwrot kosztów dojazdu na zajęcia w restauracji ćwiczeniowej oraz staże.

Projekt realizowany w okresie: Wrzesień 2020 – Lipiec 2023

PROGRAM DLA UCZNIÓW:
– Doradztwo edukacyjno – zawodowe: Opracowanie profilu zawodowego przydatnego w staraniu się o pracę
– Praca w restauracji ćwiczeniowej: Przez 2 semestry, co 3 tygodnie w Piątek oraz sobotę w 10 osobowej grupie w restauracji ćwiczeniowej jako kucharz lub kelner. Praca pod kierunkiem „zawodowców” kucharzy i kelnerów z hoteli i restauracji Szczecina. Możliwość zdobycia uprawnień czeladniczych: kelner
– Branżowy język niemiecki lub angielski – zajęcia 1 raz w tygodniu po 2 godz. lekcyjne

– Szkolenia i kursy zawodowe: barista, carving. Certyfikaty ukończenia szkolenia.
– Staż zawodowy: : 150 godzin (ok. 1 miesiąca) stażu uczniowskiego w hotelach i restauracjach regionu (w wakacje lub w ciągu roku szkolnego) Stypendium nie niższe niż 2 000,00 „na rękę”

PROGRAM DLA NAUCZYCIELI I INSTRUKTORÓW:
– Szkolenia i kursy zawodowe: cukiernictwo, slow food, kuchnie międzynarodowe, nowoczesne techniki sporządzania potraw. Certyfikaty ukończenia szkolenia.
– Staż zawodowy – 80 godzinnym (2 x 40h – 2 x 5 dni w okresie realizacji projektu) realizowany we współpracy z lokalnymi oraz szczecińskimi restauracjami i hotelami.

W projekcie trzy tury po dwa semestry w każdej. W każdej turze 40 uczestników
I tura – I i II semestr roku szkolnego 2020/2021
II tura – I i II semestr roku szkolnego 2021/2022
III tura – I i II semestr roku szkolnego 2022/202

W pierwszej kolejności zapraszamy:
– Osoby niepełnosprawne będą mały pierwszeństwo w rekrutacji.

Premiujące (dodatkowe punkty):
– uczniowie z dobrą opinią opiekuna wychowawcy (20 pkt.) – wspieranie uczniów osiągających dobre wyniki w nauce i mających determinację do zmiany swojego położenia,
– uczniowie klas II ze szkoły branżowej oraz uczniowie klas III Technikum – wspieranie uczniów, którzy w pierwszej kolejności mogą znaleźć się na rynku pracy (20 pkt.).